Głodówkę można podzielić na 3 etapy.
- Pierwsze stadium, tak zwane „pobudzenie pokamowe” trwa krótko (2-3 dni). Człowiek jest w tym czasie rozdrażniony, zdenerwowany, czuje głód, traci łącznie 2-3 kg .Podwzgórze i gruczoły wydzielania wewnętrznego mają na celu przystosowanie organizmu do braku pożywienia. Po mniej więcej dobie głodówki dochodzi do wzrostu poziomu hormonu wrostu i aktywacji glukagonu, który zwiększa rozkład glikogenu w wątrobie. Zwiększa się również aktywność fagocytów-komórek wchodzących w skład układu immunologicznego. Ponadto usuwany jest nadmiar sodu, wody i normalizuje się przemiana białkowa.
- Drugie stadium to „ narastająca kwasica”. Trwa kilka dni i kończy się 6-10 dniu głodówki. W tym czasie uczucie głodu zmniejsza się lub tez zanika. Pojawia się osłabienie i uczucie pragnienia. Mogą tez temu towarzyszyć bóle głowy, nudności, skóra i język są suche. Zanika wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Natomiast przenikają do niego białka i NNKT, które aktywują cholecystokininę i działają żółciopędnie (oczyszcza się wątroba i pęcherzyk żółciowy). Po siódmym dniu głodówki pojawia się wydzielanie żołądkowe samoistne. Dochodzi do zakwaszenia organizmu( zmniejszona jest utrata białek) oraz poziom hormonu wzrostu normalizuje się.
- Trzecie stadium tzw. adaptacja jest najdłuższym okresem. Zaczyna się ok. szóstego dnia i kończy w zależności od ilości tkanki tłuszczowej( im jej więcej , tym dłuższy czas). Występuje przełom kwasiczy , po którym wyrównuje się kwasica, wzrasta odporność organizmu, stare komórki są usuwane i pojawiają się nowe. Kończy się ten etap wystąpieniem uczucia głodu i oczyszczeniem języka. W międzyczasie występuje też drugi przełom kwasiczy, który powoduje zazwyczaj pełne wyleczenie choroby, utrata wagi jest minimalna (100-200gramów na dobę).
Człowiek powinien przejść wszystkie etapy głodówki. Długość głodówki powinna być dostosowana przede wszystkim do stanu zdrowia i samopoczucia pacjenta.
Podczas głodówki organizm czerpie energię z zapasów ( odżywianie endogenne). Na początku z tkanki tłuszczowe i glikogenu. Tłuszcz rozkładany jest na kwasy tłuszczowe i glicerol. Kwasy tłuszczowe usuwane są przez ścianę przewodu pokarmowego, przez co nie odczuwa się głodu.
Następnie zużywane są chore i stare komórki, złogi i patologiczne twory. Kolejno mniej ważne narządy i tkanki m.in. mięśnie.
Poprzez głodówkę: poprawia się odporność, zmiany zapalne wycofują się, obniża się temperatura ciała, ciśnienie tętnicze krwi , tętno, krew ma większą krzepliwość i gęstość, zostaje oczyszczona z nadmiaru kompleksów immunologicznych, poziom cholesterolu ogólnego i frakcji LDL zmniejsza się , a HDL początkowo obniża się, a po zakończeniu wzrasta.
Zalety głodówki:
- usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii
- regularne głodówki chronią przed chorobami serca i chorobami układu pokarmowego
- utrata masy ciała
- może wystąpić poprawa nastroju
Wady głodówki:
- obniżona odporność
- większa podatność na infekcje
- utrata oprócz tkanki tłuszczowej również masy mięśniowej
- mogą wystąpić zawroty i bóle głowy, osłabienie
- niedobór witamin i mikroelementów
- możliwy efekt jo-jo
Oczyszczanie organizmu poprzez zioła
Zioła, które można stosować przy oczyszczaniu organizmu:
- czystek – ma właściwości detoksykacyjne, działa moczopędnie, przez co wspomaga nerki w wypłukiwaniu szkodliwych substancji, poprawia też równowagę flory bakteryjnej (wspiera jelita i resztę układu pokarmowego).
- pokrzywa – działa silnie moczopędnie, oczyszcza też układ trawienny i wpływa na prawidłową pracę wątroby, żołądka i trzustki, w kuracjach oczyszczających najlepiej sprawdza się sok z pokrzywy.
- ostropest plamisty – ma silne działanie odtruwające, przez co wspiera pracę wątroby, zawiera sylimarynę, substancje , która blokuje toksyny gromadzące się w wątrobie, zapobiega ich szkodliwemu działaniu i działa regenerująco na wątrobę .Ostropest zmniejsza negatywne skutki nieprawidłowej diety i spożywania alkoholu, hamuje wchłanianie metali ciężkich. Najlepsze działanie oczyszczające mają świeżo zmielone nasiona ostropestu – wystarczy około 30 ziaren, czyli 1-3 łyżeczki dziennie, zmielonych i spożytych do 15 minut po zmieleniu. Korzystne efekty są widoczne po 2-6 tygodniach stosowania.
- przetacznik leśny – wspomaga oczyszczanie krwi, płuc, wątroby, działa moczopędnie, napotnie i przyspiesza przemianę materii, toksyny usuwane są przez nerki, wątrobę i skórę, chroni miąższ wątroby, najskuteczniejszą kuracją jest zalanie 2 łyżeczek ziela dwiema szklankami wrzątku i tak uzyskany płyn pić cztery razy dziennie po pół szklanki.
- łopian większy – jest stosowany w zachodniej i chińskiej medycynie naturalnej, wspomaga wątrobę, układ limfatyczny i skórę przy wydalaniu toksyn, lignany zawarte w nim działają antyoksydacyjne, cytostatyczne, regulują gospodarkę hormonalną, oczyszczanie może nastąpić podczas dwutygodniowej kuracji polegającej na codziennym piciu naparu z korzenia łopianu.
Autor: B. Dodot NAT VI