Gotowanie według 5 PRZEMIAN jest zależne od pory roku.
Klimat w jakim żyjemy jest raczej chłodny. Mamy 2 ciepłe miesiące lata a reszta to pochmurne, chłodne dni. Dni pochmurne w ciągu roku stanowią (średnio 120-160 dni, latem 15-30 dni, zaś w zimie — 45–65 dni);
Istotne jest więc to ,że gdy jest ciepło czy wręcz upalnie nie powinniśmy się wychładzać lecz dbać o równowagę w organiźmie z jednoczesnym gromadzeniem energii na zimne miesiące.
Wiosna trwa od połowy lutego do końca kwietnia.
Wiosna to czas większej aktywności ruchowej ,jesteśmy bardziej radośni. To czas elementu Drzewa ,do którego przyporządkowana jest wątroba i pęcherzyk żółciowy. Wtedy wątroba jest zasilana największą ilością energii i jest najbardziej podatna na uzdrowienie. Posiłki gotujemy na ogniu tak jak w każdej porze roku ale krócej z uchyloną pokrywką, Pamiętamy o potrawach zrównoważonych Do elementu Drzewa przypisany jest smak kwaśny . Wiosną dodajemy odrobinę więcej smaku kwaśnego np. soku z cytryny, bazylię przy równoważeniu zup oraz innych potraw.
Lato trwa od połowy maja do końca lipca.
Jest to czas energetyzowania elementu Ognia czyli jelit , serca, osierdzia, krążenia .Zatem dbajmy o nie ,przede wszystkim o jelita aby w następnych miesiącach bardzo dobrze trawiły, przyswajały, wchłaniały, wydalały. Wiemy jak ważne są jelita- to, nasza immunologia.
W tym okresie korzystamy z bogatych plonów pól i sadów w postaci warzyw i owoców .Latem odczuwamy większa potrzebę jedzenia produktów odświeżających takich jak sałatki ,surówki, owoce, lody, soki owocowe, koktajle i inne zimne napoje. jednak lepiej zachować umiar w spożywaniu tego rodzaju produktów .Nie są wskazane lodowato zimne napoje ,gdyż nawet w zdrowym żołądku ,gdy na zewnątrz panuje upał, wywołują one szok termiczny. Nadużywanie produktów odświeżających powoduje wychłodzenie i osłabienie przewodu pokarmowego oraz nerek. Wiele ludzi źle trawi spożywane surowe warzywa i owoce. Objawia się to rozluźnionymi stolcami zawierającymi nie strawione resztki pokarmu. Najlepszą metodą jest blanszowanie, krótkie duszenie oraz gotowanie na parze. Latem energia rozprzestrzenia się więc gotujemy w otwartym naczyniu w połączeniu z szybkim mieszaniem, Smakiem charakterystycznym dla lata jest smak gorzki czyli kurkuma, tymianek, rozmaryn.
Jesień trwa od połowy sierpnia do końca październik.
Jesień jest związana z elementem Metalu ,maksimum energii mają płuca i jelito grube. W tym czasie zwiększa się potrzeba snu i odpoczynku. Odprężenie i sen wzmacniają płuca. Jesienią trzeba zadbać o zachowanie energii i ciepła w organizmie. Gotujemy zrównoważone buliony, imbirówkę, rosoły, duszoną cebulę. Pamiętamy że smakiem jesieni jest smak ostry ,którego nie może zabraknąć w zrównoważonych pokarmach. Do smaku ostrego zaliczamy czosnek, por, imbir, pieprz .Potrawy gotujemy dłużej ,jemy bardziej treściwie.
Zima trwa od połowy listopada do końca stycznia.
Zima jest związana z elementem Wody. Nerki i pęcherz moczowy otrzymują maksimum energii uzdrawiającej. Jednak szkodzi im zbyt wiele zimna. Ubieramy się ciepło ,chodzimy w czapce nie wychładzamy organizmu. Do elementu Wody należy smak słony oczywiście należy sól ,a także rośliny stączkowe takie jak fasola. Potrawy dłużej gotujemy , dusimy, przypiekamy. Jemy przede wszystkim jedzenie ciepłe i zrównoważone.
Autor: Beata Chmielewska NAT III